Begin en visie

Het begin en de visie van Zorggroep Grootenhout

De liefde voor familie was het begin van Zorggroep Grootenhout

Vijftien jaar geleden begon er iets bijzonders in Mariahout. Doris van Vuuren en Noudje van Bussel namen een impulsieve en ingrijpende beslissing. Ze gingen in eigen huis zorgen voor hun lievelingstante met dementie. Wat begon als een persoonlijk initiatief groeide uit tot iets veel groters: Zorggroep Grootenhout.

Begin

Het begin

In 2009 zijn Doris van Vuuren en Noudje van Bussel gestart met Zorggroep Grootenhout. Wat begon als een impulsieve actie om in eigen huis voor hun lievelingstante met dementie te gaan zorgen is uitgegroeid tot een thuis voor ongeveer 100 mensen met dementie. Verspreid over vier ouderenlandgoederen en twaalf huizen proberen wij mensen met dementie in vrijheid zoveel mogelijk geluksmomenten te bezorgen. Alle huizen zijn omringt met natuur en er is overal veel ruimte om in de tuin te zitten en fijne wandelingetjes te maken.

Vrijheid

Geluk in vrijheid

Een gevolg van dementie is dat mensen een van de meest waardevolle elementen uit het leven verliezen: herinneringen. Het karakter van iemand kan veranderen en daarmee ook de identiteit. Mensen met dementie kunnen onzeker worden en zijn steeds minder goed in staat zelfstandig te zorgen voor momenten van geluk. En dat is precies de reden dat de visie van Zorggroep Grootenhout al sinds de opening in 2009 kort en helder is: mensen in vrijheid zoveel mogelijk geluksmomenten bezorgen.

De zorg die wij geven aan mensen met dementie is compleet om die visie heen gebouwd. Dat betekent dat wij op een andere manier zorgen voor mensen met dementie dan veel traditionele verpleeghuizen dat (met de beste bedoelingen) doen. Wij hanteren een open deurenbeleid. Op Grootenhout kom je geen gesloten afdelingen of leef-cirkels tegen. Er gaan nergens piepers af als iemand uit bed stapt en mensen kunnen altijd naar buiten. Ons motto is: als je vrij bent om te gaan dan kies je om te blijven. En na vijftien jaar kunnen wij stellen dat het geen sprookje is. En natuurlijk is dat niet altijd makkelijk en kunnen ook op Grootenhout mensen ontevreden zijn, maar in al die jaren heeft ons open deurenbeleid nooit voor grote problemen gezorgd.

Eigen regie

Eigen regie behouden

Geluksmomenten bezorgen aan mensen met dementie hoeft niet moeilijk te zijn. Alleen al het geven van een compliment kan zorgen voor een grote glimlach. Ook mensen met dementie vinden aandacht fijn. Ze genieten van een knuffel, doen graag hun verhaal en vinden het heerlijk om samen te lachen.

Iets moeilijker is ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk de regie over zijn of haar leven behoud. Dementie zorgt ervoor dat mensen juist de regie steeds meer verliezen. Aan ons de taak mensen het gevoel te geven dat ze nog wel degelijk zelf bepalen hoe het leven eruitziet.

Wij proberen mensen zelf te laten kiezen welke trui ze vandaag aan doen. Mensen mogen zelf bepalen of ze in de woonkamer komen zitten, een wandeling gaan maken of liever alleen op de kamer blijven. Kortom: wij proberen mensen het gevoel te geven dat hun mening ertoe doet. Dat is niet de makkelijke weg en vergt geduld, toch proberen wij van iedere dag een zo fijn mogelijke dag te maken.

Onze visie

Onze visie in de rest van de wereld

Bescheiden maar trots kunnen wij zeggen dat onze manier van zorgen voor mensen met dementie niet onopgemerkt is gebleven. Zo spelen we een rol in de veelgeprezen documentaire ‘Human Forever’ van Teun Toebes en waren wij een belangrijke inspiratiebron voor zijn boek ‘Een wereld te winnen’. In 2019 is er op nationale televisie de 4-delige serie ‘Het zal mij een zorg zijn’ uitgezonden waar we aan Nederland hebben laten zien hoe je nog een leven met dementie kan hebben als het thuis niet meer gaat.

Grondleggers

Doris & Noudje: de oprichters van Zorggroep Grootenhout

In 2009 zijn Doris van Vuuren en Noudje van Bussel begonnen en nog altijd zijn ze eindverantwoordelijk voor alles wat er gebeurt bij Zorggroep Grootenhout. Inmiddels worden ze in de directie vergezeld door Francien van de Ven. Het drietal zorg ervoor dat de zorg voor mensen met dementie nu en in de toekomst blijft zoals Doris en Noudje het ooit hebben bedacht. Een fijn thuis voor mensen met dementie waar ze in vrijheid zo veel mogelijk geluksmomenten kunnen beleven.